KUIDAS OSTA TELERIT?

07/30/2014 12:36

Kaasaegsete telerite pakutavad tehnilised võimalused

Kineskooptelerid on tänapäeval asendunud õhukeste multifunktsionaalsete plasma-, LED- ja LCD-teleritega. Uued telerid pakuvad vaatajale paremat pildikvaliteeti, neil on erinevaid paigutamisvõimalusi ning neil on lisavõimalusi seadme kasutamiseks.

Kui kaugelt telerit vaadatakse?

Kui kaugelt telerit vaadatakse on üheks lähtekohaks, mille alusel uut seadet valida. Vaatamiskauguse puhul mängib rolli ka telesignaali kvaliteet. Teleri ekraani diagonaal võib olla väiksem, kui vahemaa teleri ja vaataja vahel on lühem. Samas väga hea pildikvaliteedi korral võib vahemaa olla väiksem. Reegliks võib siinkohal pidada seda, et vähemalt 2,5 ekraanidiagonaali on heaks vaatamiskauguseks. Kui tegu on väga kvaliteetse signaaliga, siis võib vaatamiskaugus olla ainult 1,5 ekraanidiagonaali.

Ekraani tehnoloogia ja ekraani Millest sõltub pildi kvaliteet?

Teleri tehnoloogiast ehk sellest, kas tegu on LCD-, LED- või plasmateleriga, sõltub ka pildikvaliteet. Pildi kirkus ja liikumise sujuvus, kontrastsus ning teleri voolutarbimine on ühtedeks näideteks sellest, mida seadme tehnoloogia mõjutab.

Plasmatelerid on kõige kulukamad, kui see-eest tagavad nad suurepärase värvi- ja liikumisedastuse. Selline teler on aga kõige kulukam ülalpidamise poolest LED-televiisorid ehk LCD-teler LED-lampidega pakub head pildikvaliteeti ja tänu LED-tehnoloogiale on seadme elektritarve piiratud. Lameekraantelerite hulgas on LCD-telerid kõige soodsamad, kuna LED-tehnoloogia tänu oma säästlikkusele on LCD-tehnoloogiat selja taha jätmas.

Pildikvaliteedist rääkides tuleb tähelepanu pöörata ka kaadrisagedusele ning eraldusvõimele. Värskendussagedust väljendatakse hertsides (Hz) ja mida suurem see näitaja on, seda sujuvam on kiire liikumise edastamine. Lihtsama pilditöötlusega telerid pakuvad 50 Hz, kõrgetasemelise pilditöötlusega seadmete puhul on see näitaja aga 100 Hz kuni 200 Hz. Teleri eraldusvõime võib olla kas HD-ready (720 p) või Full-HD (1080 p). Full-HD resolutsioon on soovitatav väga kvaliteetse meelelahutuse (HD-kanali saadete või Blu-Ray kettale salvestatud sisu) vaatamiseks.

Interjööriga kooskõlas olev teler – suurus, värv ja paigutamine

Ekraani suurus on moodsatel teleritel 19–60 tolli.  Ekraani suuruse valikul on otsustavaks vahekaugus teleri ja vaataja vahel.

Teleri ärapaigutamine kodus on praegu tunduvalt kergem, kuna enamus telereid on võimalik teatavate tarvikute abil ka seinale kinnitada. Lai või kitsas raam, eri värvi raamid – moodsate telerite puhul on ka neid disainielemente võimalik valida.

Teleri lisavõimaluse

Tavaliselt on võimalik moodsaid telereid kasutada ka muuks kui programmide vaatamiseks. Peamisteks sellisteks võimalusteks on Smart TV ja veebibrauseri, 3D-funktsiooni olemasolu ning multimeedia taasesituse ja salvestamise võimalus.

Smart TV on platvorm, mis hõlmab erinevaid meedia- ja suhtlusrakendusi, mida on võimalik teleri vahendusel kasutada. Levinumateks rakendusteks on Skype, Facebook ja YouTube  jt. Kui teleris on olemas veebibrauser, siis saab vaadata kõike veebist leitavat.

3D-toe olemasolu korral saab telerit kasutada erineva 3D-versioonis toodetud sisu nautimiseks (mängude, filmide jne jaoks). Selleks on vajalik 3D-prillide ostmine.

Teleri multimeediafunktsiooni abil saab kasutada seadet erinevate meediafailide taasesitamiseks. Multimeedia salvestamise funktsioon võimaldab saateid salvestada.  

Ühilduvus muude seadmetega

Kaasaegsete telerite puhul on vajalik ka nende ühilduvus muude kodus kasutuselolevate meelelahutusseadmetega.

Külasta veebipoodi 1a.ee

Veebipood 1a.ee müüb erinevate tootjate telereid (Philips, Samsung, LG jt) ja teleritarvikuid. Veebipoest 1a.ee telerit valides on võimalik võrrelda tooteid nende hinna, tootja, ekraani suuruse, resolutsiooni, värvi ja erinevate lisaomaduste järgi.

Veebipoes 1a.ee tooteid vaadates saab kohe selgitada, millist järelmaksuvõimalust on võimalik kasutada toote ostmiseks, ning ühtlasi saab esitada küsimusi poe spetsialistidele toote kohta.